SVEČANOST

Erdoan će u Ohridu otvoriti obnovljenu Alipašinu džamiju

Predsjednik Turske. Arhiv

Lj.S./Avaz.ba

16.6.2019

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) doći će u Ohrid na svečano otvaranje rekonstruisane Alipašine džamije.

Kako su prenijeli makedonski mediji, turska ambasadorica u Sjevernoj Makedoniji Erklal Kara je kazala da se sa turskim vlastima radi na usaglašavanju termina za otvaranje džamije koja je obnovljena uz novčanu pomoć Turske.

- Predsjedniku Erdoganu je bio san renoviranje tog objekta. Republika Turska i Republika Sjeverna Makedonija su bratske države. Turska je renovirala više objekata u Sjevernoj Makedoniji. Naše prijateljstvo je vječno – rekla je ona.

Ambasadorica je tokom posjete Alipašinoj džamiji istakla da ne vidi ništa sporno u rekonstrukciji tog vjerskog objekta, navodeći da je poštovano sve što je bilo dogovoreno. Rekonstrukcija Alipašine džamije, koja je sagrađena u 15. vijeku, izazvala je burne reakcije među građanima Ohrida.

Nevladina organizacija "Savjest" smatra da je podizanje 25-metarskog minareta nelegalno i da "narušava vizuru centralnog gradskog jezgra".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.