SARAJEVO

Počinje sanacija Titove pećine u Drvaru

Spoj prirodnog bogatstva i historijskog spomenika

Edita Đapo i Dušica Runić. FMOiT

Avaz.ba

17.6.2019

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas je u Sarajevu s načelnicom Drvara Dušicom Runić potpisala ugovor o realizaciji projekta sanacije Titove pećine u ovom gradu.

- Zaštita i očuvanje ovog kompleksa od posebnog je značaja ne samo za općinu Drvar već i za cijelu zemlju. To je izvanredan spoj prirodnog bogatstva i historijskog spomenika koji svjedoči o borbi naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma. Naša je obaveza, kao i obaveza budućih generacija, da čuvamo i njegujemo sjećanje i tradiciju na borbu naših očeva i djedova za odbranu civilizacijskih tekovina od pošasti fašizma - kazala je Đapo u razgovoru sa načelnicom Drvara. 



Tito i članovi Glavnog štaba u Drvaru 1944. godine. Wikipedia

Do poslednjeg rata Titovu pećinu i kompleks "25. maj" godišnje je posjećivalo i do 200.000 turista. Nekada je pećina bila nezaobilazan dio učeničkih izleta i ekskurzija, kao i turističkih tura kroz Jugoslaviju.

Zaštita i očuvanje Titove pećine posebno su značajni za malu i nerazvijenu povratničku općinu Drvar kao važan resurs za poticaj razvoja turizma kao najbrže rastuće privredne djelatnosti u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.