GEOPOLITIKA Od 27. juna veća proizvodnja uranija

Iran odlučio prekršiti sporazum iz 2015.: Svjetske sile najavljuju sankcije

Ovakav razvoj događaja dešava se u vrijeme velike napetosti u regionu, gdje su Sjedinjene Američke Države rasporedile vojno pojačanje

BBC
17.06.2019 17:48

Hasan Rohani, predsjednik Irana

Foto: CNBC

Iran je najavio da će 27. juna prekršiti ograničenje vezano za svoje zalihe uranija čiji je limit obogaćenosti određen nuklearnim sporazumom iz 2015. sa svjetskim silama, prenosi BBC.

Tamošnja agencija za atomsku energiju saopćila je da je Iran učetverostručio proizvodnju materijala koji se koristi za proizvodnju reaktorskog goriva i potencijalno nuklearnog oružja.

Međutim, iz navedene agencije dodaje se "da još ima vremena" za evropske zemlje da djeluju tako što će Iran zaštititi od ponovnih američkih sankcija.

Velika Britanija, Francuska i Njemačka upozorile su Iran da ne krši nuklearni sporazum potpisan prije četiri godine.

Iz ove tri zemlje je rečeno da neće imati drugog izbora nego da ponovo uvedu svoje sankcije koje su ukinute u zamjenu za ograničenja iranskog nuklearnog programa. 

Ovakav razvoj događaja dešava se u vrijeme velike napetosti u regionu, gdje su Sjedinjene Američke Države rasporedile vojno pojačanje i optužile Iran da stoji iza sumnjivih napada koji su u četvrtak ostavili dva naftna tankera u plamenu. Iran od početka poriče bilo kakvu umiješanost.

Iz Irana su se također žalili kako Velika Britanija, Francuska i Njemačka nisu ispunile svoje obaveze kako bi ublažile posljedice američkih sankcija koje su stupile na snagu nakon što je predsjednik Donald Tramp (Trump) napustio pregovore prošle godine.

Tagovi

Iran Uranij Zalihe

Komentari

NA VRH