LOBIJI Trgovinski rat s Kinom

Američki giganti u panici zbog Trampove odluke, povlače poteze

Firme će izgubit ove prihode čim istekne privremena dozvola od 90 dana

Agencije
17.06.2019 21:05

Foto: Forbes

Zabrinuti zbog neminovnog gubitka milijardi dolara u trgovini sa “Huawei", giganti iz Silicijumske doline tiho lobiraju u administraciji američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) da olakšaju ograničenja na zabranu prodaje dijelova kineskoj tehnološkoj firmi.

“Huawei” je prošle godine potrošio oko 11 milijardi na komponente iz desetak američkih kompanija, uključujući čipove od “Qualcoma” i softvere od “Microsoft” i “Google”. 

Američke firme izgubit će ove prihode čim istekne privremena dozvola od 90 dana, koju je Vašington odobrio bi se prilagodile na zabranu prodaje dijelova “Huawei” i njegovih 70 podružnica od 20. avgusta.

Američko Udruženje industrije poluprovodnika (SIA) potvrdilo je da su u toku sastanci između proizvođača čipova i administrativnih zvaničnika, koji su počeli skoro odmah nakon što su Sjedinjene Američke Države u maju stavile “Huawei” na crnu listu, dok iz Ministarstva trgovine tvrde da ti razgovori nemaju nikakav utjecaj nad zakonodavnim mjerama.

- Za tehnologije koje se ne odnose na nacionalnu sigurnost deluje da ne bi trebalo da potpadnu u okvir naloga. A mi smo iznijeli vladi tu perspektivu – rekao je potpredsjednik za globalnu politiku SIA Džimi Gudrič  (Jimmy Goodrich).

Komentari

NA VRH