STRAH OD NEREDA Prvi demokratski izabrani predsjednik umro u sudnici

Nakon smrti Morsija, u Egiptu proglašeno alarmantno stanje

Svrgnut s vlasti u vojnom udaru 2013. godine

Fena
17.06.2019 21:11

Foto: AFP

Egipatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova proglasilo je alarmantno stanje u zemlji nakon smrti prvog demokratski izabranog egipatskog predsjednika Mohameda Morsija.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je angažiralo na hiljade dodatnih snaga sigurnosti nakon vijesti o smrti Morsija, prenose agencije.

Državne vlasti su također u okviru poduzetih mjera pozvale oficire i policajce koji su bili na odmoru.

Poduzete su posebne mjere predostrožnosti u državnim i privatnim ustanovama, crkvama i hotelima, a odobren je i plan "C" kojim se omogućava pokretanje operacije protiv terorističkih struktura.

Prvi demokratski izabrani egipatski predsjednik Mohamed Morsi umro je danas u sudnici. Prema navodima egipatske državne televizije, Morsi je izgubio život nakon što je prethodno ostao bez svijesti u sudnici.

Morsiju se na ovom ročištu sudilo za špijunažu. Suočavao se s nekoliko optužbi nakon što je svrgnut i zatvoren u vojnom udaru 2013. godine.

Bilo je šest krivičnih prijava protiv bivšeg predsjednika, uključujući bjekstvo iz zatvora, ubistvo, špijuniranje za Katar, špijuniranje za Hamas i Hezbolah, vrijeđanje pravosuđa i učešće u terorizmu.

Komentari

NA VRH