IZA SCENE

Vlada u sjeni ili samo moć lobija: Ko je neupadljivi Žozef Dol

Njegove sposobnosti za pregovaračkim stolom, tečno znanje francuskog i njemačkog jezika, kao i činjenica da je konstantno u kontaktu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel doprinijeli su tome da postane poznatiji

Žozef Dol. Euractiv

L.Đ./Avaz.ba

18.6.2019

Tajanstveni dogovori iza scene i malo poznati političari vremenom su postali nezaobilazni kada je u pitanju odlučivanje u Evropskoj uniji, što potvrđuje i neupadljivi Žozef Dol (Joseph Daul) - jedna od najmoćnijih figura u tom bloku.

Kao predsjednik Evropske narodne partije (ENP), Dol se nametnuo kao pokretačka snaga briselskog političkog projekta, ali francuski uzgajivač stoke i bivši član Evropskog parlamenta nepoznat je izvan belgijske prijestonice. 

Partija desnog centra ENP najveća je politička grupa u EU, kojoj pripadaju mnogi najutjecajniji političari organizacije: Angela Merkel, Žan-Klod Junker (Jean-Clode Juncker) i Mišel Barnije (Michel Barnier). Međutim, 72-godišnji Žozef Dol je iznad njih i od 2013. odgovoran za dominaciju ENP-a u Briselu.

Njegove sposobnosti za pregovaračkim stolom, tečno znanje francuskog i njemačkog jezika, kao i činjenica da je konstantno u kontaktu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel doprinijeli su da postane poznatiji, tvrde oni koji ga najbolje poznaju, piše express.co.uk. 

- Dol prima uputstva od Merkel - tvrdi visoki zvaničnik ENP za ''Politico''.

Paolo Ranhel, potpredsjednik ENP-a, tvrdio je 2014. da Dol svakog mjeseca ide kod Merkel na razgovor. 

Žan-Klod Junker, predsjednik Evropske komisije, navodno, također, može zahvaliti Dolu na tome što se našao na najvišoj funkciji u EU. Kao najveća politička grupa u Evropskom parlamentu u 2014., ENP je imao pravo da se njihov kandidat nađe na tom mjestu.

Nisu, međutim, svi smatrali da je Junker pogodan za tu poziciju, uključujući i Angelu Merkel, koju je upravo Dol uvjerio da popusti.

Sada Dol podržava njemačkog člana Evropskog parlamenta Manfreda Vebera (Weber) kao sljedećeg kandidata ENP-a u trci za to mjesto.

Jedan zvaničnik te stranke izjavio je da Dol i Veber gaje odnos “oca i sina”.

Neposredno nakon što je ENP ponovo osigurala najviše mjesta u Evropskom parlamentu na izborima prošlog mjeseca, Dol je izjavio kako bez ENP-a nema većine demokratskih stranaka. 

- Dobili smo izbore, a glavni kandidat ENP-a Manfred Veber bit će predsjednik Evropske komisije. Bez ENP-a nema većine demokratskih stranaka. Zbog toga smo spremni da pregovaramo i, naravno, branit ćemo najvažniju funkciju u EU - istakao je Dol.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.