GLASANJE

Džonson uvjerljivo pobijedio i u drugom krugu

Boris Džonson. Arhiv

Lj.S./Avaz.ba

18.6.2019

Bivši britanski ministar vanjskih poslova Boris Džonson (Johnson) pobijedio je u drugom krugu glasanja britanskih konzervativaca, u okviru utrke za poziciju novog lidera Konzervativne stranke i premijera Velike Britanije.

Nakon današnjeg glasanja osvojio je 126 glasova, dok je ministar vanjskih poslova Džeremi Hant (Jeremy Hunt) 46, a ministar za životnu sredinu Majkl Gav (Michael Gove) dobio podršku 41 poslanika. 

Bivši ministar za Brexit Dominik Rab (Dominic Rub) ispao je iz trke, nakon što nije uspio da osvoji minimalna 33 glasa na drugom glasanju. U treći krug ušli su britanski ministar za međunarodni razvoj Rori Stjuart (Rory Stewart) sa 37 glasova, kao i ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid (Sajid Javid) s minimalna 33 glasa. 

Petero preostalih kandidata učestvovat će večeras u televizijskoj debati, pred treće i posljednje glasanje u četvrtak, 20. juna.

Nakon što ostanu samo dva kandidata, prijeći će se na glasanje šireg kruga članova Konzervativne stranke, kada će oko 160.000 članova izabrati novog lidera partije i premijera Velike Britanije. 

Očekuje se da novi britanski premijer bude izabran do kraja jula. Odlazeća premijerka Tereza Mej (Theresa May) vršit će tu funkciju do 22. jula.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.