ISTRAGE

Dugoočekivani izvještaj o ubistvu Kašogija objavit će istražiteljica UN-a

CIA i pojedine zapadne zemlje vjeruju kako je prijestolonasljednik Muhamed bin Salman naredio smaknuće

Džamal Kašogi. Arhiv

Agencije

18.6.2019

Istražiteljica Ujedinjenih naroda za izvansudska pogubljenja, Agnes Kalamard (Callamard), objavit će svoj izvještaj o ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi), navodi se u izjavi.

Kalamard, koja je vodila međunarodnu istragu o ubistvu Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu prošlog oktobra, rekla je nakon posjete Turskoj ove godine kako dokazi upozoravaju da je riječ o brutalnom zločinu koji su "planirali i počinili" saudijski dužnosnici. 

Kašogijevi posmrtni ostaci nisu pronađeni, no Kalamard je rekla kako je uz tim forenzičkih i pravnih stručnjaka imala pristup dijelovima "zastrašujućih i jezivih audio zapisa" njegovog ubistva koje je priskrbila turska obavještajna agencija.

Očekuje se kako će se u njenom izvještaju nalaziti i preporuke za kaznenu odgovornost obje države i pojedinaca. 

CIA i pojedine zapadne zemlje vjeruju kako je prijestolonasljednik Muhamed bin Salman (Mohammed), vladar Saudijske Arabije, naredio operaciju ubistva Kašogija, kritičara i kolumnista za "Washington Post". Saudijski dužnosnici odbacili su takve sumnje.

Kašogijevo ubistvo, koje je 2. oktobra počinio tim saudijskih operativaca, izazvalo je zgražanje diljem svijeta te narušilo ugled princu kojeg je zapad ranije cijenio zbog uvođenja naprednih promjena u svojoj izrazito konzervativnoj kraljevini, uključujući porezne reforme, infrastrukturne projekte te dopuštanje ženama da voze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.