NAPADI

Pogođeno sjedište stranih naftnih kompanija u Basri: Vašington optužuje Iran

Posljednji u nizu napada na naftnu infrastrukturu u regiji Bliskog istoka

Arhiv

I.K./Avaz.ba

19.6.2019

Dvojica iračkih radnika poginula su kada je raketa pogodila u velike naftne kompanije u Basri, gradu na jugu Iraka. Napad se dogodio u srijedu, a među pogođenim kompanijama je i američki gigant "ExxonMobil".

- Ministarstvo nafte navodi kako proizvodnja ovog energenta u području nije pogođena napadom - javio je novinar Al Jazeere Čarls Stratford (Charles)

Kako je kazao, ono što se dešava može se opisati kao povećanje broja ovakvih incidenata. 

- U posljednjih mjesec i po desio se određeni broj napada raketama na strane interese u regiji - kazao je Stratford.

Inače, policija navodi kako je projektil pogodio stambeno i operativno sjedište Burjesia, zapadno od Basre. Agencije prenose kako "Exxon" priprema hitnu evakuaciju dvadesetak stranih uposlenika. Među kompanijama koje djeluju sa te lokacije su "Royal Dutch Shell PLC" i italijanska firma "Eni SpA". 

Podsjetimo, prošlog četvrtka dvije eksplozije desile su se na naftnim tankerima u Omanskom zaljevu, a u maju su napadnuta četiri broda, također blizu Hormuškog zaljeva, ključne rute tranzita nafte i plina sa Bliskog istoka. 

Ko je odgovoran za eksplozije još nije utvrđeno. Vašington optužuje Iran, dok tamošnje vlasti negiraju sve optužbe. Treba napomenuti i da se serija incidenata dešava u vrijeme jačanja tenzija između SAD i Irana, a Irak se smatra mogućim lokalitetom okršaja dva velika rivala.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.