DETALJI LIKVIDACIJE

Zastrašujući podaci izvještaja o ubistvu Džamala Kašogija: Ako uzmemo plastične vreće i izrežemo tijelo, bit će završeno...

Agnes Kalamard je zaključila da je ubistvo počinjeno s predumišljajem, CIA i neke zapadne zemlje vjeruju da je prijestolonasljednik naredio ubistvo

Muhamed bin Selman i Džamal Kašogi

L.Đ./Avaz.ba

19.6.2019

Istražiteljica Ujedinjenih naroda za izvansudska pogubljenja, Agnes Kalamard (Callamard), objavila je svoj izvještaj o ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi). Izvjestiteljica je zaključila da je ubistvo počinjeno s predumišljajem. CIA i neke zapadne zemlje vjeruju da je prijestolonasljednik naredio ubistvo, što saudijski službenici odlučno odbacuju. Ovi navodi izazvali su brojne reakcije.

U nastavku pročitajte zastrašujuće detalje likvidacije novinara.

- Hoće li "biti moguće staviti truplo u vreću?" - upitao je Mater Mutreb, saudijski špijun koji je radio za višeg savjetnika saudijskog prijestolonasljednika, navodi se u izvještaju specijalne izvjestiteljice UN-a Agnes Kalamard.

Ne. Preteško je - odgovorio je Salah al-Tubajgi, forenzičar iz ministarstva unutrašnjih poslova koji je raskomadao i bacio tijelo. 

Rekao je da će zadatak "biti lagan". "Zglobovi će biti odvojeni. To nije problem. Tijelo je teško. Prvi put režem na tlu. Ako uzmemo plastične vreće i izrežemo tijelo na dijelove, bit će završeno. Zamotat ćemo svaki dio", nastavlja Tubajgi.

Mutrebu i desetorici drugih zbog zločina se sudi na zatvorenom suđenju u Saudijskoj Arabiji.

Saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Džubeir odbacio je izvještaj  kao "ništa novo".

Izvještaj sadrži očite kontradikcije i neutemeljene navode koji dovode u pitanje njegov kredibilitet - dodao je. 

Džamal Kašogi kritičar prijestolonasljednika i kolumnist "Washington Posta", zadnji je put viđen u saudijskom konzulatu u Istanbulu. 

Izvjestiteljica je zaključila da je ubistvo počinjeno s predumišljajem. CIA i neke zapadne zemlje vjeruju da je prijestolonasljednik naredio ubistvo, što saudijski službenici odbacuju. 

Mediji su objavili sadržaj nekih snimki, snimljenih u konzulatu, ali UN-ov izvještaj otkriva zastrašujuće nove detalje.

Na kraju razgovora s Tobajgijem, Mutreb pita je li "žrtveno janje" stiglo. 

Nijednom se ne spominje Kašogijevo ime, ali dvije minute poslije on ulazi u zgradu.

Kašogi je primljen u konzulovom uredu na drugom spratu, gdje susreće Mutreba, kojeg je poznavao jer su radili u saudijskoj ambasadi u Londonu nekoliko godina prije. 

Mutreb kaže Kašogiju da pošalje sinu SMS poruku.

- Šta da napišem? Vidimo se uskoro? Ne mogu reći da sam otet - odgovara Kašogi.

"Skrati to", odgovara Mutreb. "Skini svoju jaknu" 

"Kako bi se to moglo dogoditi u konzulatu?", kaže Khashoggi. "Neću ništa napisati", dodao je.

"Napišite gospodine Džamal. Požurite. Pomozite nam kako bismo mi vama pomogli jer na kraju ćemo Vas vratiti u Saudijsku Arabiju, a ako nam ne pomognete, znate šta će se u konačnici dogoditi; neka ovaj problem dobro završi", rekao je Mutreb.

Protiv saudijskog princa treba otvoriti istragu 

Kalamard je u srijedu objavila kako postoje ozbiljni dokazi da su saudijski prestolonasljendik Muhamed bin Salman i drugi visoki dužnosnici direktno odgovorni za ovo ubistvo.

U njenom izvještaju piše da bi se na temelju tih dokaza trebala pokrenuti nepristrana međunarodna istraga. 

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu (Cavusoglu) rekao je da Ankara "snažno podržava" poziv UN-a da se istraži uloga Bin Salmana i drugih saudijskih dužnosnika u ubistvu disidentskog novinara "Washington Posta".

Vjerodostojni dokazi

Kalamard je ocijenila da se slučaj Kašogija mora sagledati u kontekstu pritvaranja i mučenja drugih novinara i aktivista zadnjih godina.

Prijestolonasljednik je najblaže rečeno odobravao takvo ponašanje i dopuštao ponavljanje i eskalaciju takvih zločina - utvrdila je Kalamard. 

Uništavanje dokaza također ne bi bilo moguće bez njegova znanja, zaključila je.

Potraga za pravdom u tom slučaju nije prvenstveno stvar "pronalaska pištolja iz kojeg se dimi i osobe koja ga drži". 

Riječ je o onima koji su "zloupotrijebili ili nisu ispunili dužnosti koje im nalaže njihov položaj na vlasti" u kontekstu naručivanja ubistva.

Kalamard smatra da bi se države trebale pozvati na univerzalnu jurisdikciju u tom slučaju, što znači da bi se sumnjivcima moglo suditi izvan Turske i Saudijske Arabije. 

Dvije zemlje poslale su stručnjake da istraže mjesto ubojstva tek dva tjedna nakon što se ono dogodilo, a turski dužnosnici imali su samo šest sati da obave svoj posao. 

Nisu pronađeni tragovi krvi, što po Kalamard ukazuje na to da je ubistvo bilo ili planirano i da su bile poduzete mjere da se spriječi širenje tjelesnih tekućina ili da su dokazi uklonjeni.

Turski dužnosnici nisu mogli pretražiti dovoljno rano rezidenciju saudijskog konzula u Istanbulu i nisu ga intervjuirali, kritizirala je.

Uz to, Kalamard je pozvala glavnog sekretara UN-a Antonija Guteresa (Guterresa) da pokrene "kaznenu istragu" protiv počinitelja ovog ubistva i uspostavi sudski mehanizam.

Saudijska Arabija započela je sudska saslušanja protiv 11 optuženika u tom slučaju, od kojih petorici prijeti smrtna kazna.

Kalamard će izvještaj predstaviti na redovitoj sjednici UN-ova Vijeća za ljudska prava koja će se održati u Ženevi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.