IZBORI

Lideri EU danas odlučuju o kandidatima za rukovodeće funkcije, Tusk poručio: Ostajem oprezni optimista

Moraju imati najmanje 21 glas od 28 lidera EU i većinu u 751-članom Evropskom parlamentu

AFP

Srna

20.6.2019

Lideri EU sastat će se danas u Briselu da bi postigli saglasnost o novom predsjedniku Evropske komisije pošto zastupničke grupe nisu uspjele imenovati zajedničkog kandidata. 

Nijedno od vodećih imena koje se pojavilo prošlog mjeseca nakon izbora za Evropski parlament nije dobilo podršku četiri vodeće partije za funkciju predsjednika Evropske komisije.  

- Ostajem oprezni optimista jer su oni s kojima sam do sada razgovarao izrazili odlučnost da se odluka donese brzo - naglasio je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, koji predsjedava samitima lidera EU.

Među ostalim funkcijama o kojima će se odlučivati su visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost te predsjedavajući Evropskog parlamenta.  

Nacionalni lideri žele kontrolirati proces te najviše funkcije podijeliti ravnopravno između muškaraca i žena, Istoka i Zapada, manjih i većih članica.

Međutim, rezultati evropskih izbora primorali su najveće konzervativne, socijalističke, liberalne i zastupničke blokove Zelenih da formiraju koalicije.  

Stranke koje još rade na izradi nacrta zajedničkog političkog programa nisu dale podršku nijednom određenom kandidatu.

Kandidati za najviše funkcije moraju imati najmanje 21 glas od 28 lidera EU i većinu u 751-članom Evropskom parlamentu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.