BRISEL

Sastanak lidera Evrope: Lakše izabrati papu nego imenovati čelnike institucija

Sastanak lidera Evrope. Arhiv

LJ.S/ Avaz.ba

20.6.2019

U Briselu je počeo dvodnevni samit koji će okupiti lidere zemalja Evropske unije, a na kojem će se, između ostalog, razgovarati o imenovanju novih čelnika institucija, strateškoj agendi Unije za period do 2024. godine, zatim višegodišnjem finansijskom okviru EU, kao i o izlasku Velike Britanije iz Unije.

Kako ocjenjuju analitičari, imenovanje predsjednika Komisije EU mogao bi biti jedan od najtežih zadataka koji je pred liderima. S obzirom na to da postoje razilaženja u mišljenju članica Unije, bit će teško, u okvirima ovog samita, odrediti novog predsjednika.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pred početak samita kazala je kako njena zemlja podržava proces "Spitzenkandidata" u određivanju predsjednika Komisije, odnosno automatski izbor.

S druge strane, predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) smatra kako je potrebno predsjednika ili predsjednicu izabrati između kandidata koji će se moći nositi s odgovornošću.

- Trebamo dati važnost i spolnoj ravnopravnosti. Vidimo da se parlament fokusirao na jednog kandidata- rekao je Makron.

Premijer Holandije Mark Rute (Rutte) vjeruje kako danas neće biti postignut jasan rezultat o čelnicima evropskih institucija.

Premijer Irske Leo Varadkar smatra kako je danas teško postići rješenje o predsjedniku Komisije EU.

- Lakše je izabrati papu nego imenovati čelnike evropskih institucija - rekao je Varadkar.

Očekuje se da će, osim pitanja sondiranja i turskog istraživanja nalazišta prirodnog plina u istočnom Mediteranu, na samitu biti riječi i o situaciji na istoku Ukrajine, dešavanju u Azovskom moru i produženju ekonomskih sankcija Rusiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.