SVIJET

Pet američkih televizijskih voditeljica podnijelo tužbu zbog diskriminacije starijih žena

Novinarke tvrde da je nakon dolaska novog vlasnika njihova prisutnost na televiziji znatno smanjena

Novinarke koje su podnijele tužbu. nytimes.com

Agencije

20.6.2019

Pet televizijskih voditeljki u SAD podiglo je tužbu protiv svoje lokalne mreže "New York 1" tvrdeći da se marginaliziraju u korist mlađih novinarki i muških kolega i upozoravaju na dugotrajnu diskriminaciju kojoj su na televiziji izložene starije žene.

U tužbi na 61 stranici podnesenoj na saveznom sudu na Menhetnu, pet voditeljki starosti od 40 do 61 godinu koje imaju između 11 i 27 godina radnog staža u kući, ocjenjuju da su bile izložene očitoj marginalizaciji "Charter Communications", kablovskog operatera koji je 2016. kupio tu mrežu koja ima velik ugled u njujorškom informativnom medijskom prostoru.

Novinarke tvrde da je nakon dolaska novog vlasnika "njihova prisutnost na televiziji znatno smanjena" i da je "njihove reportažne emisije visoke gledanosti dobio veći broj mlađih žena i muškaraca koji imaju puno manje iskustva".

Kažu da su se žalile upravi u kojoj su uglavnom muškarci i kadrovskoj službi koji su se prema njima "odnosili s prezirom i otvoreno ih ignorirali", a nakon toga je diskriminacija bila još veća.

Pet žena koje su sve odreda dobitnice nagrada za dostignuća u svojoj struci, traže odštetu s kamatama, ali se iznos ne navodi.

"New York 1" je počeo da radi 1992. godine.

Najstarija tužiteljica Roma Tore (Torre) ima 61 godinu, radi od prvog dana i jedno je od najpoznatijih lica mreže.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.