BRISEL

EU prijeti Turskoj sankcijama

Zahtijeva se od Ankare da odmah prekine bušenje u teritorijalnim vodama koje Kipar smatra svojom teritorijom

Ilustracija

S.N.

20.6.2019

Šefovi država ili vlada 28 država Evropske unije zatražili su od Evropske komisije i Evropske službe za vanjske poslove da odmah dostave prijedloge mjera, "uključujući i ciljane aktivnosti" protiv Turske.

Tokom sastanka Evropskog vijeća večeras kasno u Briselu, lideri EU oštro su osudili aktivnosti Turske u Sredozemnom i Egejskom moru, u rejonu Kipra.

Ankara, naime, provodi istraživanja i bušenja po dnu mora na području koje Kipar smatra svojom teritorijom. Turska smatra da polaže pravo na to područje bogato plinom.

Čelni ljudi država EU "smatraju žalosnim i za svaku osudu da Turska još uvijek nije odgovorila na brojne pozive Unije da prestane s takvim aktivnostima".

- Evropsko vijeće naglašava ozbiljnost i negativni efekat na odnose EU i Turske koji nastupaju odmah u cijelom nizu oblasti međusobnih odnosa - navedeno je u saopćenju.

Zahtijeva se od Turske da odmah prestanu s nezakonitim aktivnostima u području Sredozemnog i Egejskog mora, na koje Kipar polaže puno pravo.

Na kraju se ističe i da će Evropsko vijeće pratiti razvoj situacije i neodložno djelovati ukoliko zvanična Ankara nastavi s svojim aktivnostima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.