SVIJET Potvrdio jedan od lidera vladajuće partije Kaka Kaladze

Nakon nereda: Predsjednik gruzijskog parlamenta podnio ostavku

Više od 200 osoba povrijeđeno

V. D./Avaz.ba
21.06.2019 18:10

Neredi u Gruziji

Foto: Twitter

Predsjednik gruzijskog parlamenta Irakli Kobakhidze podnio je ostavku nakon uličnih nereda koji su izbili sinoć u Tibilsiju izazvani obraćanjem ruskog poslanika u parlamentu te države, rekao je novinarima jedan od lidera vladajuće partije Gruzijski san, Kaka Kaladze.

Više od 200 osoba povrijeđeno je na demonstracijama u glavnom gradu Gruzije nakon što je policija koristila gumene metke, suzavac i vodene topove protiv demonstranata pred zgradom parlamenta tokom obraćanja ruskog poslanika Sergeja Gavrila, a polovina povrijeđenih je još u bolnici.

Ostavka predsjednika parlamenta bila je jedan od zahtjeva demonstranata.

Gruzija i Rusija su vodile kratak rat u avgustu 2008. oko gruzijskih otcijepljenih regiona Abhazije i Južne Osetije. Taj rat je Gruzija izgubila, a Abhazija i Južna Osetija proglasile su nezavisnost.

Dvije zemlje prekinule su diplomatske odnose nakon rata, ali su posljednjih godina preuzele korake za obnavljanje odnosa.

Gruzija je ukinula vize za ruske posjetioce, a Rusija je ukinula zabranu uvoza gruzijskog vina.

Međutim, animozitet prema Rusiji još uvijek je jak zato što Kremlj podržava dvije separatističke vlade, kao i zbog ruskog finansiranja i naoružavanja separatističkih grupa u tim regionima.

Komentari

NA VRH