SVIJET Brod s migrantima nezakonito u Italiji

Istraga protiv Salvinija obustavljena

Nije dopustio iskrcavanje

V. D./Avaz.ba
21.06.2019 22:29

Mateo Salvini

Foto: Arhiv

Italijanski sud je naredio da se obustavi istraga protiv ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija (Matteo Salvini) za nezakonito zadržavanje ljudi jer nije htio dopustiti iskrcavanje migranata koje je nevladina organizacija pokupila na Sredozemnom moru.

Slučaj se odnosi na 47 migranata koje je 19. januara blizu Libije pokupio brod njemačke nevladine organizacije Sea-Watch i koji su se tek 31. januara mogli iskrcati u Katanji, na Siciliji, nakon dogovora o njihovoj raspodjeli postignutog sa sedam drugih evropskih zemalja.

- Nije bila riječ o nezakonitom zadržavanju ljudi, nego samo o zahtjevu da se poštuju pravila - komentirao je nakon odluke Salvini, žestoki borac protiv ilegalne migracije u Italiju.

Salvini je ranije naglašavao da se ne boji suđenja i istraga.

- Ne bojim se suđenja ni istraga, ali mi je drago da je pravosudna vlast potvrdila da se luke mogu zatvoriti za piratske brodove - dodao je.

Italijanski mediji prenose da je sud, koji je zasjedao na Siciliji, ocijenio u obrazloženju da je brod Sea-Watch 3 koji je plovio pod holandskom zastavom samovoljno ušao u Italiju, bez dopuštenja obalne straže.

Istragom su u istom slučaj bili obuhvaćeni i drugi italijanski ministri, ali i premijer Đuzepe Konte (Giuseppe Conte), potpredsjednik vlade Luiđi Di Majo (Luigi Di Maio) i ministar prometa Danilo Tonineli (Toninelli). Istraga protiv njih je također obustavljena.

Komentari

NA VRH