SVIJET

Stiže novi čelnik Pentagona: Tramp imenovao Espera za ministra odbrane

Dužnost bi trebao preuzeti u ponedjeljak

Donald Tramp i Mark Esper. Avaz.ba

Sl. M. / Avaz.ba

22.6.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) predložio je Marka Espera za ministra odbrane, saopćila je sinoć Bijela kuća, a njegovo imenovanje treba odobriti Senat.

Esper, koji je mijenjao vršioca dužnosti ministra odbrane Patrika Šenahana (Patricka Shanahana), inače obavlja funkciju sekretara kopnene vojske.

Dužnost ministra bi trebao preuzeti u ponedjeljak, nakon što je Šenan odustao od te funkcije pošto što su se pojavili medijski izvještaji o nasilju u njegovoj porodici.

SAD nemaju ministra odbrane od januara kada je Džejms Matis (James Mattis) podnio ostavku zbog političkih neslaganja s predsjednikom Trampom.

Procedura potvrde imenovanje kandidata za neku visoku funkciju u američkoj vladi je vrlo složena. Federalni istražni biro (FBI) je zadužen da vodi istragu o svim kandidatima, a potom zaključke prenosi Senatu.


Predsjednik SAD je u maju saopćio kako će kandidirati Šenahana za tu funkciju, ali je zvaničan proces u Senatu odlagan bez objašnjenja, a Šenahan je ove sedmice odustao od te funkcije.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.