SVIJET

SAD sutra započinju deportaciju ilegalnih migranata

Portparol Američke imigracijske i carinske službe odbio je komentirati

Donald Tramp. Arhiva

E. Š. / Avaz.ba

22.6.2019

Američke imigracijske vlasti planiraju sutra započeti veliku akciju deportiranja nedavno pridošlih porodica koje su u SAD došle ilegalno, prenosi "The Washington Post".

Operacija će se usmjeriti na do 2000 porodica kojima je izdan nalog za deportaciju u čak 10 američkih gradova, među kojima su Hjuston, Čikago, Majami, Los Anđeles. 

Portparol Američke imigracijske i carinske službe odbio je komentirati rekavši: "Zbog osjetljivosti provedbe zakona i sigurnosti i zaštite pripadnika Američke imigracijske i carinske službe, agencija neće objaviti pojedinosti povezane s operacijama prije završetka ovih akcija". 

Početkom ove sedmice, Mark Morgan, obnašatelj dužnosti ravnatelja ICE-a, rekao je novinarima kako agencija ima za cilj deportirati porodice koje su primile naredbu za protjerivanje od američkog imigracijskog suda. 

Morgan je rekao da ICE želi deportirati porodice koje su nedavno ilegalno ušle u SAD kako bi odvratile druge iz Srednje Amerike od dolaska.

U maju je naglo porastao broj ilegalnih uhapšenih migranata pri prelasku američko-meksičke granice. Mnoge porodice bježe od siromaštva u srednjoj Americi. 

Pored toga, guverner Teksasa je rekao kako će ta savezna država na granicu rasporediti 1000 vojnika nacionalne garde nakon što je više od 45.000 ljudi uhapšeno pri ilegalnom prelasku u zadnje tri sedmice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.