TURSKA

Preliminarni rezultati izbora u Istanbulu: Ekrem Imamolu u vodstvu, Erdoanov kandidat gubi izbore

Kandidat opozicije Ekrem Imamolu vodi u izbornoj utrci za gradonačelnika Istanbula. Agencije

I.K./Avaz.ba

23.6.2019

Kandidat opozicione Republikanske narodne partije Ekrem Imamolu (Imamoglu) vodi u izbornoj utrci za gradonačelnika Istanbula, prenose agencije.

Prema preliminarnim rezultatima nakon 96,79 posto obrađenih birališta u vodstvu je Imamolu s osvojenih 53,8 posto glasova. Kandidat vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Binali Jildirim (Yildirim) osvojio je 45,29 posto. 

Na izborima u Istanbulu glasalo je 84,39 posto registriranih birača.

Prema podacima Vrhovne izborne komisije (YSK), pravo glasa na ponovljenim izborima za gradonačelnika u Istanbulu imalo je 10.560.963 registrirana birača, koji su glasali na 31.342 biračka mjesta.

Birališta su otvorena u 8 sati, a zatvorena u 17 sati.

Građani Istanbula birali su između Ekrema Imamolua, kandidata Narodnog saveza (CHP i IYI Parti), i Binalija Jildirima (Yildirim), kandidata Narodne alijanse koju čine vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK parti) i Partija nacionalnog pokreta (MHP).   

Jildirim: Moj oponent je u vodstvu

Kandidat turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) za gradonačelnika Istanbula Binali Jildirim izjavio je da je njegov oponent Ekrem Imamolu u vodstvu. 

- Vrhovna izborna komisija je ukinula zabranu objavljivanja rezultata. Trenutno je u vodstvu moj oponent Ekrem Imamoglu. Čestitam mu i želim sreću - poručio je Jildirim iz sjedišta AK Partije u Istanbulu.

On se zahvalio svima koji su učestvovali u njegovoj predizbornoj kampanji te poručio kako su ovi izbori još jednom pokazali da demokratija u Turskoj funkcionira u najboljem redu. 

Konačni rezultati će biti objavljeni nakandno. 





Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.