TENZIJE Saopćenje EU podržao Aleksis Cipras

Zbog bušenja nafte i gasa oko Kipra: Grčka vojska u stanju pripravnosti

Ključno pitanje u Atini kako reagirati u slučaju da Turska sprovede istraživanja unutar grčkog pojasa

Srna
23.06.2019 22:25

Vojska Grčke

Foto: Arhiv

Grčke oružane snage u stanju su pripravnosti zbog nastavka mogućeg turskog "provokativnog" nastupa u istočnom Sredozemlju, piše grčki list "Katimerini".

Kako piše list, uprkos pozivima EU da se obustavi bušenje nafte i gasa u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni oko Kipra, Grčka ostaje u stanju pripravnosti kako bi se spriječila moguća eskalacija u istočnom Mediteranu.

List dodaje da je ključno pitanje u Atini kako reagirati u slučaju da Turska sprovede istraživanja unutar, po tvrdnjama zvanične Grčke, grčkog kontinentalnog pojasa.

- Planovi se prvenstveno zasnivaju na manevrima grčke mornarice jer Turska koristi istraživačke brodove kako bi utvrdila svoje prisustvo u regionu, međutim grčko vazduhoplovstvo bi imalo ulogu u svakom odgovoru - piše grčki list.

Upitan prošle sedmice da li Grčka može da računa na podršku EU ili SAD u slučaju incidenta, ministar odbrane Grčke Evangelos Apostolakis je rekao da ne postoji takvo obećanje, te da ukoliko budu morali da reaguju, očekuje da će biti sami.

Saopćenje EU prošle sedmice, iako nejasno, podržao je premijer Aleksis Cipras kao "kao prvu jasnu i odlučnu osudu Turske nakon višedecenijskog kršenja međunarodnog prava".

List navodi da je, ipak, na operativnom nivou manje jasno koji će biti grčki odgovor.

Oružane snage Grčke biće u stanju pripravnosti tokom ljeta dok zvaničnici odbrane pripremaju niz planova za slučaj moguće turske intervencije.

Komentari

NA VRH