NAPETI ODNOSI Tenzije dvije velesile

Uvođenjem sankcija zatvoren diplomatski put između Vašingtona i Teherana

Trampova vlada je na putu da uništi sve međunarodne mehanizme namijenjene očuvanju svjetskog mira i sigurnosti, naveo je Abas Musavi

Agencije
25.06.2019 09:49

Donald Tramp i Hasan Rohani

Foto: New York Post

Iran je danas saopćio da su SAD uvođenjem novih sankcija najvišim iranskim zvaničnicima odlučile da "zastalno" zatvore diplomatski put između Vašingtona i Teherana.

Uvođenje beskorisnih sankcija iranskom vrhovnom lideru i šefu diplomatije predstavlja stalno zatvaranje puta diplomatije s Trampovom (Trump), na sve spremnom vladom. Trampova vlada je na putu da uništi sve međunarodne mehanizme namijenjene očuvanju svjetskog mira i sigurnosti - naveo je na Twitteru Abas Musavi (Abass Mousavi), portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova. 

Iran i SAD nemaju diplomatske odnose od 1980. godine.

SAD su jučer objavile nove "oštre" sankcije, a na meti su se našli i vrhovni iranski lider, ajatolah Ali Hamnei i više komandanata elitne Revolucionarne garde. 

Donald Tramp, koji optužuje Iran da želi napraviti nuklearno oružje i da je "sponzor terorizma", potpisao je ukaz koji bi trebao spriječiti "vrhovnog vođu, njegov tim i druge iz njegovog bliskog okruženja da pristupe osnovnim finansijskim sredstvima".

Tagovi

SAD Iran

Komentari

NA VRH