PORUKE Generalni sekretar Ujedinjenih naroda

Guteres: Tragično je što još nemamo rješenje za Palestinu i Izrael

Fena
25.06.2019 20:49

Guteres: Podržava dvodržavno rješenje

Foto: Agencije

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guteres (Antonio Guterres) izjavio je da i dalje snažno podržava dvodržavno rješenje kako bi se riješilo izraelsko-palestinsko pitanje. 

- Ponovo želim naglasiti važnost nastavka mirovnih napora kako bi se ostvarila vizija dvije države, Izraela i Palestine, koje će živjeti jedna pored druge u miru i sigurnosti - rekao je Guteres u obraćanju na sastanku Organizacije UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) u Njujorku.

Podsjetio je da UNRWA skoro 70 godina obavlja svoje zadatke kako bi pomogli palestinskim izbjeglicama dok se ne postigne pravedno i trajno rješenje na tom području.

- Ali, tragično je što još nismo postigli političko rješenje koje bi se zadovoljile potrebe i težnje Palestinaca i Izraelaca - kazao je Guteres.

Istakao je da su do sada milioni palestinske djece imali koristi od obrazovnih ustanova koje finansira UNRWA te je apelirao na međunarodnu zajednicu da brzo reagira i osigura finansijsku pomoć za ovu organizaciju UN-a kako bi nesmetano mogla nastaviti sa svojim aktivnostima.

Komentari

NA VRH