TUGA

Uznemirujuća fotografija: Otac i kćerka se utopili zagrljeni dok su prelazili granicu s Amerikom

Tijela su otkrivena na obali rijeke kod Matamorosa u Meksiku

Crna stvarnost imigracione krize na američkoj južnoj granici. Twitter

E. Š. / Avaz.ba

26.6.2019

Crna stvarnost imigracione krize na američkoj južnoj granici uhvaćena je fotografijom na kojoj se vide tijela jednog oca iz Salvadora i njegove 23-mjesečne kćerke, koji su se utopili dok su pokušavali prijeći rijeku Rio Grande i ući u Teksas.

Fotografija je nastala u ponedjeljak, a na njoj se vide kako tijela Oskara Alberta Martinesa Ramiresa (Oscar Alberto Martinez Ramirez, 26) i njegove dvogodišnje kćerkice Valerije (Valeria) leže u vodi okrenuta licem nadolje.

Ruka djevojčice je i dalje omotana oko očevog vrata, što ukazuje na to da se držala za njega u posljednjim trenucima. Tijela su otkrivena na obali rijeke kod Matamorosa u Meksiku, prekoputa Braunsvila u Teksasu, svega kilometar od međunarodnog mosta.

Ramires je stigao u Matamoros u nedjelju, nadajući se da će dobiti azil u SAD sa svojom ženom Vanesom (Vanessa) i njihovom kćerkom. Ali, kad je shvatio da mogu proći sedmice prije nego što uopće počne proces dobivanja azila, on je odlučio preplivati rijeku.

Ramiresova supruga je rekla da je on prvo prešao rijeku s kćerkom i ostavio je na američkoj strani. Onda se vratio po ženu, ali je djevojčica ušla u vodu za njim. Vratio se da je spasi i struja ih je oboje povukla.

Ova slika pokazuje s koliko se opasnosti suočavaju centralnoamerički imigranti koji pokušavaju pronaći u SAD bolji život. Meksički mediji uporedili su ovu fotografiju sa slikom iz 2015., kad se trogodišnji Sirijac Alan Kurdi utopio kod grčkog otoka Kos.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.