VRIJEME Tihi ubica

Počinje toplotni val koji će srušiti historijske rekorde: Evo šta ga uzrokuje

Narednih dana u Španiji, Francuskoj i Njemačkoj očekuju se temperature od minimalno 40 stepeni

A. Ču. / Avaz.ba
26.06.2019 11:21

Sudar dva sistema

Foto: Weather Bell

Toplotni val danas će zahvatiti cijelu Evropu i trajat će nekoliko dana. U velikom dijelu kontinenta mogli bi biti srušeni neki historijski rekordi.

Ovaj veliki predsezonski val dijelom uzrokuju dva snažna sistema visokog pritiska. Jedan je blizu Grenlanda, a drugi iznad sjeverne i središnje Evrope. Kad se u sljedećim danima povežu, blokirat će sistem niskog pritiska južno od njih, koji bi Evropi donio hladniji zrak. Ta dva sistema u kombinaciji s hladnijim područjem niskog pritiska iznad mora usmjerit će „španski oblak“ iznad kontinentalne Evrope i Velike Britanije. 

Područje vrućeg zraka, koje potječe iz pustinja u Španiji i Sahari, raširit će se Francuskom, Velikom Britanijom i Njemačkom te rezultirati temperaturnim rekordima i jakim olujama. U nekim područjima vrućina će biti pojačana inačica onoga što je već zabilježeno, ali u drugima će doći kao šok.

Juni je dosad bio topao u istočnoj i središnjoj Evropi, dok je u zapadnim dijelovima kontinenta bilo i hladnije nego što je uobičajeno. Njemačka može očekivati jedan od pet najtoplijih mjeseci u historiji, no vrućina u zapadnijim područjima odskače od dosadašnjih obrazaca.

- Dosad je ljeto bilo uglavnom hladnije i često je kišilo - zabilježio je BBC. 

Ovaj rani toplotni val posljednji je u nizu historijskih vrućina. Prošlog je ljeta Evropa iskusila rekordne temperature i neuobičajeno sušne uvjete. Zbog toga su se dogodili mnogi požari.

- Toplotni valovi su tihi ubice. Evropski val 2003. godine uzrokovao je oko 70.000 smrtnih slučajeva. Prošlogodišnje vruće ljeto u Njemačkoj izazvalo je najmanje 1.000 smrtnih slučajeva - napisao je na Twitteru Stefan Rahmstorf, klimatski naučnik na Univerzitetu u Potsdamu.

Narednih dana u Španiji, Francuskoj i Njemačkoj očekuju se temperature od minimalno 40 stepeni.

Komentari

NA VRH