SVIJET

Austrijsko tužilaštvo provodi istragu: Spremali atentat na Štrahea?

Želio unijeti nemir u društvo i zastrašiti stanovništvo

Hajnc Kristijan Štrahe. AFP

V. D./Avaz.ba

26.6.2019

Austrijsko tužilaštvo trenutno provodi istragu u vezi s mogućim atentatom autobombom na bivšeg austrijskog vicekancelara Hajnca Kristijana Štrahea (Heinz-Christian Strache)

Jednom pripadniku sužbe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv organiziranog kriminala, koji je radio prikriveno, narkodiler nudio je 100.000 eura za teroristički napad na Štrahea, i uz to mu navodio mjesta na kojima se parkira Štraheovo vozilo.

Iza planiranog atentata, prema pisanju bečkog dnevnika "Kurir", stoji Bujar B., koji je prošle godine bio u istražnom pritvoru zbog kršenja zakona u vezi s narkoticima i posjedovanjem ilegalnog oružja.

U međuvremenu, on je bio i osuđen na zatvorsku kaznu.

U dokumentu državnog tužilaštva Beč se navodi se da je osumnjičeni pokušao jednu osobu od povjerenja navesti da ubije autobombom vicekancelara Štrahea.

Prema tužilaštvu, Bujar je tim atentatom želio unijeti nemir u austrijsko društvo i zastrašiti stanovništvo, s ciljem da poljulja osnovne političke strukture zemlje.

Advokat Štrahea Johan Pauer naveo je u pisanoj izjavi da je njegov klijent 4. aprila saznao da je postojao nalog za atentat na njega, ali da je na upit kod nadležnih institucija dobiven odgovor da se ne radi ni o kakvoj ozbiljnoj prijetnji, pa sada čudi pokretanje istražnog postupka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.