TOPLINSKI VAL

Pakao u Evropi: Očekuju se temperature više od 40 stepeni

Meteo France je ocijenio da je riječ o "epizodi bez presedana po intenzitetu i prijevremenosti od 1947."

Francuzi zatvorili škole. AFP

I.K./Avaz.ba

26.6.2019

Meteorolozi predviđaju da će toplinski val koji je zahvatio veliki dio Evrope biti još veći. Temperature veće od 40 stepeni očekuju se u Francuskoj i Španiji, vrhunac vrućina očekuje se sutra i prekosutra. 

Španska meteorološka agencija Aemet proglasila je danas narandžasti stepen opasnosti za pet sjevernih pokrajina. U dolini rijeke Ebro očekuje se temperatura od 42 stepena, a meteoalarm će se sutra proširiti na deset pokrajina u središtu zemlje i na sjeveroistoku.

Zatvorene škole

Istovremeno, u Francuskoj, su temperature počele rasti još danas, a kreću se između 35 i 39 stepeni u dvije trećine zemlje, posebno na jugu i istoku.

Meteo France je ocijenio da je riječ o "epizodi bez presedana po intenzitetu i prijevremenosti od 1947.", a očekuje se da bi mogli biti srušeni dosadašnji mjesečni rekordi.

S tim u vezi, desetine škola u pojedinim dijelovima Francuske su zatvorene, a zbog toplinskog vala taj broj će se vrlo brzo povećati. Očekuje se kako će se temperature popeti iznad 40°C.

Veliki gradovi najviše su podložni smogu u vrijeme ljetnih mjeseci, stoga su francuske vlasti odlučile kako će na ceste Pariza i Liona moći izaći samo vozila koja imaju najmanji negativni uticaj na zagađenje okoliša.

Pariškim vozačima ponuđena su i besplatna mjesta za parking kako bi se potakli na korištenje javnog prijevoza.

Očekuje se da će toplinski val biti na vrhuncu od srijede do petka, a francuski meteorolozi predviđaju da bi Francuska u petak mogla dobiti novi temperaturni rekord od 45°C te srušiti onaj iz 2003. godine od 44,1°C.

Veliki toplinski val 2003. samo u Francuskoj uzrokovao je 15.000 smrti.

U Njemačkoj bi moglo biti 39 stepeni

Temperature u Njemačkoj mogle bi dosezati i do 39 stepeni na jugozapadu zemlje, kao i u Brandeburgu, regiji koja okružuje Berlin, gdje je šumski požar od ponedjeljka progutao već 100 hektara.

Stručnjaci predviđaju vrućine gore od onih 1947. kada je postignut rekord za juni.

Val vrućine iz Sahare

Val vrućine koji je stigao iz Sahare, što se u junu ne pamti, trebao bi se sutra i u petak pogoršati. Noći su također jako tople u odnosu na uobičajeno vrijeme.

U austrijskom Insbruku jučer je prije toplinskog udara izmjereno visokih 36,7 stepeni.

U Ženevi bi trebalo biti više od 35 stepeni zbog čega je otkazana povorka za Dan škole predviđena za danas. Škole će biti zatvorene i u Luksemburgu, a u Litvi se očekuju oluje. Tamo se ove godine utopilo najmanje 27 ljudi


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.