REAKCIJE

Tramp: Mi smo u nadmoćnom položaju i mogu vam reći da to neće dugo trajati

Pošto je povukao SAD iz Bečkog ugovora potpisanog 2015. godine sa šest velesila, uveo je sankcije Teheranu

Donald Tramp. Arhiv

Fena

26.6.2019

Sjedinjene Američke Države će biti nadmoćne u slučaju rata s Iranom i eventualni sukob, koji ne bi uključivao američke kopnene snage, "neće dugo trajati", izjavio je u srijedu predsjednik SAD-a Donald Tramp (Trump).

On je za Fox Business kazao kako se nada da rata neće biti.

Ali, mi smo, ako se što dogodi, nadmoćni. Mi smo u nadmoćnom položaju i mogu vam reći da to neće dugo trajati. To neće jako dugo trajati i ne govorim o kopnenim snagama - rekao je Tramp.

Kazao je da iransko rukovodstvo nije "pretjerano pametno", ali da on ne želi rat s Iranom.

Teheran je u srijedu nastojao smiriti tenzije u prilikama naglog porasta napetosti u Zaljevu, nakon prve veoma oštre reakcije na vijest o uvođenju američkih sankcija izrazito političke naravi.

Tramp, koji optužuje Teheran da želi proizvesti atomsko oružje i da je odgovoran za sva zla na Bliskom istoku, uvukao je zemlju u kampanju "maksimalnog pritiska" na Iran.

Pošto je povukao SAD iz Bečkog ugovora potpisanog 2015. godine sa šest velesila, uveo je sankcije Teheranu, a najnoviji paket sankcija koji je uveo u ponedjeljak direktno je uperen protiv iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Hamneia.

Iranski predsjednik Hasan Rohani (Hassan Rouhani) je u telefonskom razgovoru s francuskim kolegom Emanuelom Makronom (Emmanuelom Macronom) u utorak rekao da njegova zemlja ne želi "ni s kim ratovati", pa ni s SAD, objavila je službena novinska agencija Irna.

Upozorio je Makrona da bi Teheran mogao prestati ispunjavati još neke obaveze preuzete u Beču. 

Iran je u utorak optužio SAD da je "zauvijek zatvorio vrata diplomatiji".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.