JAPAN Evropska unija i Rusija pozivaju da se poštuje međunarodni nuklearni sporazum

Sastanak G20 u Osaki u sjeni sukoba SAD i Irana

Planiran susret Trampa i Putina

Piše: V. D./Avaz.ba

G20 sastanak održat će se u Osaki

Foto: AFP


Među šefovima država i vlada koji zajedno predstavljaju 85 posto svjetskog BDP-a, pažnja će, kao i na prošlogodišnjem samitu u Buenos Ajresu, biti usmjerena na istu dvojicu - Donalda Trampa (Trump) i Si Đinpinga. 

Vašington povećava carine na uvoz kineske robe i prijeti da će je uskoro cariniti svu, a američki i kineski predsjednik planiraju u Osaki obnoviti dijalog.

Svjetski ekonomski rast mogao bi se zaustaviti zbog njihovog sukoba, koji se intenzivirao zbog američkih sankcija kineskom divu "Huaweiju".

Tek će se vidjeti hoće li Peking biti spreman učiniti neku gestu, ponajprije kada je riječ o tehnološkom sektoru. I hoće li Tramp odustati od borbene ekonomske retorike koja mu je toliko draga u trenutku kad kreće u kampanju za predsjedničke izbore 2020. godine.

Tri moguća ishoda

Prema mišljenju Metjua Gudmana (Matthew Goodman), iz Centra za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu, u Osaki su "moguća tri rezultata".

Prvi je potpisivanje sporazuma, što nije vjerovatno, ali nije nemoguće kada je riječ o Donaldu Trampu, koji voli dogovore, ako je moguće dobro medijski praćene.

Drugi je potpuni fijasko, sve do otkazivanja sastanka.

Treći, najvjerovatniji, jest "primirje" poput onog sklopljenog tokom sastanka G20 u Argentini, koje je na kraju iznenada propalo.

Sukob s Iranom

Sukob Vašingtona s Iranom najteža je međunarodna kriza u ovom trenutku.

Kina je saveznica Teherana i jedan od glavnih uvoznika iranske nafte.

Evropska unija i Rusija pozivaju da se poštuje međunarodni nuklearni sporazum sklopljen s Iranom 2015., za koji Tramp više ne želi ni čuti, a kojeg se sada želi riješiti i Iran.

Domaćin sastanka G20 Japan pokušao je posredovati, no to mu nije uspjelo.

Mogu li Evropljani, zapetljani u teške interne pregovore oko vodećih dužnosti u EU i ECB-u, te i sami meta trgovinskih ''packi'' SAD, imati utjecaja na spor koji se neumoljivo pogoršava, u svjetlu napada na tankere, srušeni dron i u posljednji tren otkazane američke zračne napade.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron (Emanuel Makron) najavio je da će se odvojeno sastati s Trampom na margini sastanka G20 kako bi razgovarali o iranskom pitanju.

Nove sankcije

SAD je u ponedjeljak uveo nove finansijske sankcije najvišim dužnosnicima iranskog režima, uključujući ajatolaha Alija Hamneija.

- Nastavit ćemo povećavati pritisak na Teheran - poručio je Tramp.

Ta strategija odgovara Saudijskoj Arabiji, velikom iranskom regionalnom suparniku i članici G20, ali se nimalo ne sviđa Moskvi.

Vladimir Putin moći će o tome razgovarati s Trumpom u Osaki jer je ondje predviđen njihov bilateralni sastanak.

G20 neformalni je forum koji okuplja 19 najrazvijenijih zemalja svijeta i Evropsku uniju.

NA VRH

Komentari