SVIJET

Sjeverna Koreja upozorava SAD: Vrijeme za pregovore istječe

Kim je rekao da je treći samit moguć samo ako će Vašington biti fleksibilniji i utvrdi krajnji rok do kraja godine za dogovor

Kim Jong-un i Donald Tramp u Hanoju. AFP

Index.hr

28.6.2019

SAD istječe vrijeme za formuliranje nove strategije za oživljavanje pregovora sa Sjevernom Korejom, upozorio je viši sjevernokorejski diplomat u četvrtak.

Dijalog SAD i Sjeverne Koreje je u zastoju od neuspjeha drugog samita američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una u Hanoju u februaru.

 SAD je od Sjeverne Koreje tražio potpunu denuklearizaciju a Kim ublažavanje sankcija.

Kim hoće treći samit do kraja godine

Kim je rekao da je treći samit moguć samo ako će Vašington biti fleksibilniji i utvrdi krajnji rok do kraja godine za dogovor.

Vašington je rekao da je spreman nastaviti razgovore bez preduvjeta, a južnokorejski predsjednik Mun Jae-in (Moon Jae-in) je u srijedu rekao da SAD iza scene razgovara o mogućem trećem samitu te da je predložio nastavak pregovora na radnom nivou.

Kvon Jong-gun (Kwon) zadužen za odnose sa SAD u sjevernokorejskom ministarstvu vanjskih poslova je u četvrtak ocijenio da Vašington nastavlja govoriti o dijalogu, ali nastupa sve neprijateljskije. 

- Dijalog se neće sam pokrenuti, iako Sjedinjene Države stalno govore o obnovi dijaloga, a da ne razmatraju ni jedan realan prijedlog koji bi u potpunosti bio u interesu obiju strana - rekao je Kvon, prenijela je službena sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

U srijedu je sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova iskazalo nezadovoljstvo nedavnim američkim produženjem sankcija te ocijenilo da je taj potez protivan prvom samitu Kima i Trampa u Singapuru prošle godine na kojem su dvije strane obećale popraviti odnose.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.