ODLUKE

Trampu se ovo neće svidjeti: Twitter će označavati objave političara koji krše pravila

Donald Tramp je aktivan na Twitteru. Ilustracija

V. D./Avaz.ba

28.6.2019

Twitter je jučer najavio da će, kako bi uspostavio ravnotežu između slobode izražavanja i odgovornosti, smanjivati vidljivost objava koje krše njegova pravila, ali dolaze od važnih izvora, kao što su političari.

Twitter je rekao da će se nova pravila primjenjivati u slučaju političara i dužnosnika vlade koji imaju više od 100.000 pratilaca.

- Sada ćemo jasno označavati sve tvitove koji krše naša pravila korištenja, ali smo ih odlučili ostaviti zbog javnog interesa - rekao je Džek Dorsi (Jack Dorsey), jedan od čelnika kompanije.

Uvredljivi tvitovi bit će prekriveni upozorenjem, a korisnici će morati kliknuti na poveznicu da bi ih vidjeli.

Neki su od Twittera tražili da ukloni određene objave predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) i drugih političara, dok su Tramp i drugi konzervativci optuživali IT kompanije da favoriziraju liberale. 

Tramp na Twitteru ima 61 milion pratilaca, a mnoge njegove objave završavaju u vijestima.

Bijela kuća nije htjela komentirati najavu kompanije.

Trampov najstariji sin Donald Tramp Jr. na svom Twitter profilu objavio je poveznicu na najavu označavanja objava koju je objavio konzervativni portal Daily Caller i upozorio: "Ako to mogu učiniti vođi slobodnog svijeta, zamislite što čine vama i vašem glasu!"

O kršenju pravila odlučivat će timovi

Portparol Twittera je rekao da će o označavanju objava odlučivati ljudi, a ne umjetna inteligencija. Ako se utvrdi kršenje pravila, o tome je li sporan tvit u javnom interesu, odlučivat će timovi.

- U određenim slučajevima u interesu je javnosti da ima pristup određenim tvitovima, iako bi inače kršili naša pravila - objavio je Twitter na svom blogu.

Twitter je dodao da "ima slučajeva, poput direktnih prijetnji nasiljem i poziva na nasilje nad pojedincima, za koje se ne može smatrati da su u javnom interesu".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.