SVIJET

Suparnički kandidati traže od Bajdena da preda "štafetu" novoj generaciji

Treći put ulazi u borbu za demokratsku nominaciju

Džo Bajden: Favorit za demokratsku nominaciju za predsjedničke izbore 2020.. AFP

E. Š. /Avaz.ba

28.6.2019

Džo Bajden (Joe Biden), favorit za demokratsku nominaciju za predsjedničke izbore 2020., našao se na udaru kritika suparničkih demokrata na više frontova te su ga, između ostalog, pozvali da odustane od utrke za predsjedničku nominaciju kako bi šansu za pobjedu nad sadašnjim predsjednikom Donaldom Trampom (Trump) dobila mlađa generacija.

Bajden, koji treći put ulazi u borbu za demokratsku nominaciju, vodi u svim anketama i glavni je favorit u dosad najraznovrsnijoj ponudi kandidata u historiji američke demokracije.

U drugoj debati demokratskih kandidata za predsjedničku nominaciju senatorica Kamala Haris (Harris) je u nekoliko navrata oštro napala Bajdena, koji je grčevito branio svoj stav da je u najboljoj poziciji da sruši republikanskog predsjednika.

Haris, jedina crnkinja u utrci za demokratsku predsjedničku nominaciju, prozvala ga je zbog njegovog "mučnog" komentara da je sa senatorima koji ne skrivaju da su segregacionisti naprosto bio "učtiv".

Odbacio je optužbe da je blag prema rasistima, kao i tvrdnje da se 70-ih godina protivio inicijativi da se djeca iz većinski crnih zajednica autobusima prevoze u bolje škole u bogatijim kvartovima.

Dvostruko mlađi kongresnik Erik Svalvel (Eric Swalwell, 38) pozvao ga je da "preda štafetu" novoj generaciji koja se bolje snalazi u rješavanju pitanja poput klimatskih promjena, veće dostupnosti zdravstvenog osiguranja i nasilja povezanog sa slobodnim pristupom oružju.

Ja još nosim štafetu - obrecnuo se Bajden. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.