JAPAN

Tereza Mej: Rusija mora okončati svoje neodgovorne aktivnosti

Špijuni koji izdaju svoju zemlju moraju biti kažnjeni, rekao je Putin

Tereza Mej. AFP

V. D./Avaz.ba

28.6.2019

Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) rekla je u petak Vladimiru Putinu kako Rusija mora okončati svoje "neodgovorne i destabilizirajuće aktivnosti" ako želi da se odnosi između dvije zemlje, pogoršani trovanjem bivšeg ruskog špijuna na britanskom tlu, poboljšaju. 

Mej je ruskom predsjedniku tokom sastanka na samitu G20, također, rekla kako želi da dvojica Rusa, odgovornih za napad na Sergeja Skripalja prošle godine, budu dovedeni pred sud.

Premijerka je rekla kako je upotreba smrtonosnog nervnog sredstva dio šireg niza neprihvatljivog ponašanja te je doista čin vrijedan prezira koji je uzrokovao smrt britanske građanke, navodi se u izjavi.

- Naglasila je kako ostajemo otvoreni za drugačiju vrstu odnosa, no kako bi to bilo moguće, ruska vlada mora odabrati drugi put - prenose agencije.

Putin je odbacio optužbe Velike Britanije o umiješanosti Rusije u napad nervnim plinom, sugerirajući kako su obje strane spremne zaboraviti incident.

- Smatram da su Rusija i Ujedinjeno Kraljevstvo zainteresirane za potpunu obnovu odnosa, nadam se da će biti učinjeni barem početni koraci - rekao je Putin za "Financial Times".

Dodao je kako špijuni koji izdaju svoju zemlju moraju biti kažnjeni.

- Ne kažem da je incident u Salisburiju način na koji to treba učiniti... no, izdajnici moraju biti kažnjeni - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.