STAVOVI

Putin šokirao svojim izjavama: Posebno izdvojio politiku Angele Merkel, pohvalio Trampa

Liberalna ideja je postala zastarjela jer je u suprotnosti sa onim što je preovlađujući interes većine, poručio je

Vladimir Putin. Arhiv

L.Đ./Avaz.ba

28.6.2019

Intervju Vladimira Putina za američki "Financial times" podigao je mnogo prašine. Ruski predsjednik ocijenio je da "liberalizam prevaziđen i zastarjio", svog kolegu iz SAD Donalda Tramp (Trump) nazvao je talentovanom osobom i još jednom javno kritizirao LGBT pokret. Iako su reakcije na intervju burne, sve to ne bi trebalo previše da čudi, ako se pogleda šta stoji iza tih riječi.

Putin je za FT izjavio da liberalni lideri "ne mogu nikome ništa da diktiraju kao što su pokušavali da urade tokom proteklih decenija" nazivajući pritom liberalizam "zastarjelim".

Ruski predsjednik posebno je izdvojio "politiku otvorenih vrata" njemačke kancelarke Angele Merkel kojom je velikom broju izbjeglica dopušten ulazak u Njemačku tokom sirijske izbjegličke krize 2015. i 2016. godine. Putin je tu odluku nazvao greškom, a potom pohvalio napore američkog predsjednika Donalda Trampa da ograniči protok migranata i tražioca azila koji prelaze meksičko-američku granicu.

- Liberalna ideja pretpostavlja da ništa ne treba da se radi. Da migranti mogu da ubijaju, pljačkaju i siluju nekažnjeno jer njihova prava kao migranata moraju biti zaštićena. Svaki zločin mora imati kaznu. Liberalna ideja je postala zastarjela jer je u suprotnosti sa onim što je preovlađujući interes većine – rekao je ruski predsjednik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.