EVROPA

Prve žrtve toplotnog vala u Italiji, bukte požari u Španiji i Francuskoj

U gašenju požara učestvuje 700 vatrogasaca i 10 aviona

Avaz.ba

29.6.2019

Vrućine u Evropi - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Najmanje tri osobe stradale su uslijed velikih vrućina u centralnom i sjevernom dijelu Italije, dok je u Milanu za 35 posto povećan broj osoba koje se bolnicama i zdravstvenim ustanovama obraćaju zbog tegoba nastalih uslijed visokih temperatura.

U Francuskoj su aktivni požari. S vatrenom stihijom se bore stotine vatrogasaca, posebno u regionu Gard, gdje je registrirana temperatura od čak 45,9 stepeni Celzijusa i gdje je izgorjelo oko 600 hektara zemlje, te uništene desetine kuća i vozila.

U gašenju požara učestvuje 700 vatrogasaca i 10 aviona, a zatvoreno je nekoliko puteva. Francuski mediji prenijeli su da je uhapšen jedan muškarac zbog izazivanja požara u Gardu.

Na sjeveroistoku Španije, u Đironi, temperatura je dostigla 43,9 stepeni Celzijusa, dok je katalonska vlada saopćila da je uspjela obuzdat 90 posto požara koji su zahvatili više od 60 kvadratnih kilometara zemljišta u sjeveroistočnoj pokrajini Taragona.

I u Velikoj Britaniji danas je najtopliji dan od početka godine, sa temperaturama koje dostižu 35 stepeni Celzijusa.

Svjetska meteorološka organizacija saopćila je da je 2019. na putu da bude najtoplija godina, dok bi period od 2015. do 2019. bio proglašen za najtopliji petogodišnji period.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.