GEOPOLITIKA

Šinzo Abe, umjesto dokumenta, Trampu nacrtao šta je Japan investirao u SAD

Britanski Independent podsjeća da američki predsjednik nerado čita komplikovane dokumente

Šinzo Abe i Donald Tramp. Time Magazine

Srna

30.6.2019

Japanski premijer Šinzo Abe (Shinzo) dao je američkom predsjedniku Donaldu Trampu (Trump) mapu na kojoj su ucrtane i obojene lokacije investicija njegove zemlje u SAD, što su brojni mediji protumačili kao odličan način komunikacije sa šefom Bijele kuće.

Naslov dokumenta "Japan je tokom jednog mjeseca imao pet dodatnih investicija u SAD" ispisan je velikim crvenim slovima, a podvučene su riječi "pet" i "tokom jednog mjeseca".

Britanski Independent podsjeća da američki predsjednik nerado čita komplikovane dokumente i da njegova pažnja vrlo kratko traje. 

Poslije jučerašnjeg sastanka s japanskim premijerom na marginama samita Grupe G20 u Osaki, Tramp je pohvalio investicije navedene u dokumentu.

- Cijenim činjenicu da ste otvorili nova postrojenja za proizvodnju automobila u državama Mičigen, Ohajo, Pensilvanija i Severna Karolina. Tamo se grade divna postrojenja - rekao je Tramp.

List podsjeća da japanski premijer nije prvi strani državnik koji je shvatio da u razgovoru sa Trampom treba koristiti jednostavnu mapu. Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Clod Juncker) prošle godine je koristio obojene kartice kako bi Trampu objasnio politiku svjetske trgovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.