VANREDNI SAMIT

Neizvjesno u Briselu: Tusk spremio prijedlog, socijalista na čelu Evropske komisije?

Tajani vjeruje kako će mjesto lidera EK pripasti pučanima

Antonio Tajani i Donald Tusk. AFP

Agencije

30.6.2019

Lideri zemalja Evropske unije okupili su se danas u popodnevnim satima u Briselu na vanrednom samitu na kojem bi trebali izabrati nove čelnika evropskih institucija. 

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, navodno je predložio da se mjesto predsjednika Evropske komisije dodijeli lijevom centru. To znači da bi ova funkcija mogla pripasti Fransu Timermansu (Timmermans), odnosno da bi vodeći kandidat Evropske pučke stranke, Manfred Veber (Weber) mogao ispasti iz utrke, iako je njegova stranka osvojila najviše glasova na izborima.  

Novinari su, uoči početka samita pitali Tuska je li istina da će socijalista biti sljedeći predsjednik Komisije.

- Sve je ovdje, samo je top secret (stroga tajna) - kazao je Tusk pokazujući papir u ruci.

Prema nezvaničnim informacijama, Tusk je predložio da desni centar dobije mjesto visokog predstavnika za vanjsku politiku Evropske unije i predsjednika Evropskog parlamenta. Centrističkom bloku, kojem pripada i stranka predsjednika Francuske Emanuela Makrona (Emmanuela Macrona) trebalo bi pripasti mjesto predsjednika Evropskog vijeća.

S druge strane, predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, vjeruje kako će mjesto lidera Evropske komisije pripasti pučanima. 

- Pobjednik će biti predsjednik Evropske komisije, a pobjednik je Evropska pučka stranka. Zbog toga želimo to mjesto, Manfred Veber je naš kandidat. Moje stajalište je jasno - kazao je Tajani.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.