VELIKA BRITANIJA

Mej ponovila: Izlazak isključivo na uređen način

Očekuje konstruktivne razgovore EU lidera o imenovanjima čelnika EU institucija

Odlazeća premijerka Velike Britanije za sporazumni razlaz. Arhiv

N. Če. / Avaz.ba

30.6.2019

Odlazeća premijerka Velike Britanije Tereza Mej (Theresa May) kaže da se i dalje zalaže za izlazak Velike Britanije iz EU na uređen način uz dogovor.

 - Najbolji pristup za budućnost Velike Britanije jeste da se ispune rezultati referenduma iz 2016. godine i da napustimo EU, ali uz dobar dogovor i na uredan način - poručila je Mej.

Tereza Mej je dolazeći na, po svoj prilici, posljednji EU samit u mandatu premijera Velike Britanije, ocijenila da će i po izlasku iz EU, Velika Britanija nastaviti da ima važne odnose sa EU 27.

- To su naši najbliži susjedi. Nastavit ćemo da dijelimo izazove i zajednički posao na odbrani naših vrijednosti - poručila je Mej.

Ona je na navode da bi novi premijer Velike Britanije mogao 31. oktobra da izvede zemlju iz EU "po svaku cijenu" odnosno sa ili bez dogovora, naglasila da se i dalje zalaže za uređen razvod od EU.

- I dalje smatram da smo dogovorili dobar sporazum za koji nisam mogla da dobijem većinu u Parlamentu. Na mom nasljedniku bit će da dobije tu većinu, ispuni rezultate refenduma i povede nas naprijed - poručila je Mej.

Ona je rekla da očekuje konstruktivne razgovore EU lidera o imenovanjima čelnika EU institucija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.