EVROPSKA UNIJA

Makron kategoričan: Nema proširenja EU

Evropski lideri moraju ozbiljnije razmišljati o pojednostavljenju unutrašnjih procedura

Emanuel Makron. AFP

I.K./Avaz.ba

1.7.2019

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) ponovio je stav da u postojećoj evropskoj strukturi nema mjesta da se govori o budućem proširenju.

Nakon prekida maratonskog samita koji je počeo u nedjelju uveče, francuski predsjednik je naglasio da evropski lideri moraju ozbiljnije razmišljati o pojednostavljenju unutrašnjih procedura i demokratskom kolektivnom funkcioniranju.

- I u ovom kontekstu sam više nego skeptičan prema svima onima koji nam objašnjavaju da je budućnost Evrope u novom proširenju kada se ne možemo složiti sa 28 članica. Ja ću biti beskompromisan i odbit ću svako proširenje prije dubokih reformi našeg institucionalnog funkcioniranja - istakao je Makron. 

Inače, Makron se otvoreno zalaže za stopiranje daljeg proširenja EU od početka predsjedavanja Francuskom.

On je ocijenio i da je prekid samita potpuni krah, koji će biti loš za imidž Evropskog vijeća, te je odgovornost za ovaj neuspjeh prebacio na neke lične ambicije. 

Podsjetimo, šefovi država i vlada EU su nakon skoro 19 sati neuspješne rasprave prekinuli sastanak na kojem se trebao postići dogovor o imenovanju nosioca ključnih funkcija unutar EU. 

Samit će biti nastavljen u utorak, u 11 sati, sa namjerom da se postigne saglasnost o imenovanju predsjednika Evropske komisije, Evropskog vijeća, Evropskog parlamenta, viskog predstavnika EU za zajedničku vanjsku politiku i predsjednika Evropske centralne banke. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.