SVIJET

Prolongiran početak samita u Briselu, nastavljaju se konsultacije lidera

U paketu se biraju i predsjednik Vijeća EU, šef diplomatije i predsjednik Evropske centralne banke

Samit u Briselu. Agencije

Avaz.ba

2.7.2019

Samit u Briselu, na kojem bi lideri EU trebali pregovarati o imenovanjima za vodeće pozicije EU institucija, ponovo je odložen, a prema najnovijim informacijama, trebao je početi u 14 sati.

Lideri EU okupili su se danas, treći dan zaredom, da bi nastavili pregovore, a početak samita Vijeća EU, koji je prvobitno najavljen za 11 sati, pomjeren je na 13 sati, da bi bio odložen za još sat.

- Vijeće Evropske unije trebalo bi početi u 14 sati. Konsultacije se nastavljaju - posljednja je informacija koju je napisao je portparol Donalda Tuska na Twitteru Preben Aman (Aamann).

Lideri će pokušati doći do kompromisa o imenu budućeg predsjednika Evropske komisije.

U paketu se biraju i predsjednik Vijeća EU, šef diplomatije i predsjednik Evropske centralne banke.

Najavljeno je i da će, ukoliko bude bilo potrebe, razgovori biti produženi i tokom radnog ručka.

Tokom jučerašnjih maratonskih razgovora, kao kandidati za vodeće funkcije u EU, osim Fransa Timermansa (Timmermans), spominjani su i bugarska političarka i ekonomista Kristalina Georgijeva (Georgieva), belgijski premijer Čarls Mišel (Charles Michel), komesarka Margret Vestager (Margrethe), a u kombinaciji su i vodeći kandidat Evropske narodne partije Manfred Veber (Weber) i lider evropskih liberala Gaj Verhovštad (Guy Verhofstadt).

Bez obzira na ishod današnjeg sastanka, Evropski parlament je najavio da će sutra izabrati svog predsjednika, čije je imenovanje u ingerenciji evropskih parlamentaraca, ali obično ide "u paketu", kao dio kompromisa oko izbora pet vodećih pozicija EU institucija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.