STAVOVI

Hoće i jare i pare: Vodeći kandidat za britanskog premijera poslao oštru poruku u vezi s Brexitom

Navodno želimo izaći iz EU, dok smo, zapravo, spremni ostati u carinskoj uniji i u punoj regulatornoj usklađenosti, to je gotovo jednako kao da izađemo iz EU, a EU nama i dalje upravlja

Džonson: Osjetljivo pitanje granice. Arhiv

A. Ču. / Avaz.ba

2.7.2019

Boris Džonson (Johnson), vodeći kandidat za novog britanskog premijera, rekao je danas da nova britanska vlada mora odbaciti bilo kakav sporazum o razdruživanju s EU koji uključuje postojeći zaštitni mehanizam za Irsku i da se pitanje irske granice može riješiti u pregovorima o sporazumu o slobodnoj trgovini, poručivši da EU ne smije upravljati Britanijom poslije Brexita.

Osjetljivo pitanje granice između Sjeverne Irske i Republike Irske i zaštitni mehanizam koji bi trebao spriječiti ponovno uvođenje graničnih kontrola nakon Brexita, pretvorili su se u najteži problem u pregovorima o razdruživanju između Londona i Brisela.

- Zaštitni mehanizam, tzv. backstop, bojim se, predstavlja, zaista, inkoherentnost u srcu strategije koju slijedimo u posljednjih nekoliko godina. Navodno želimo izaći iz EU, dok smo, zapravo, spremni ostati u carinskoj uniji i u punoj regulatornoj usklađenosti. To je gotovo jednako kao da izađemo iz EU, a EU nama i dalje upravlja. 

Stoga mislim da ljudi u ovoj zemlji žele da Velika Britanija izađe kao cjelina i da pitanje "backstopa" riješimo u kontekstu sporazuma o slobodnoj trgovini te da iskoristimo prilike koje nam Brexit pruža da postupamo drugačije - rekao je Džonson na skupu u Sjevernoj Irskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.