PREDVIĐANJA

Ne da se siromahu sitno samljeti: Mnogi će zbog vrućina izgubiti posao

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da će toplotni stres, povezan s klimatskim promjenama, vjerovatno od 2030. do 2050. godine prouzrokovati dodatnih 38.000 smrtnih slučajeva godišnje u svijetu

Klimatske promjene dovode do rekordnih temperatura. Arhiva

A. Ču. / Avaz.ba

2.7.2019

Sve veće vrućine uzrokovane klimatskim promjenama, mogle bi dovesti do gubitka skoro 80 miliona radnih mjesta do 2030. godine, a najteže bi mogle biti pogođene siromašne zemlje, upozorili su iz Ujedinjenih naroda .

Porast temperature za 1,5 Celzijevih stepeni do kraja stoljeća mogao bi dovesti do smanjenja broja radnih sati za 2,2 posto, što, prema projekcijama UN-ove Međunarodne organizacije za rad (ILO),odgovara brojci od 80 miliona izgubljenih radnih mjesta s punim radnim vremenom.

Trošak za globalnu ekonomiju iznosio bi 2.400 milijardi dolara, dodaju u ILO-u.

Pojašnjavaju pri tome da ljudi neće moći raditi zbog zdravstvenih rizika koje izazivaju visoke temperature.

Utjecaj toplinskog stresa na produktivnost rada ozbiljna je posljedica klimatskih promjena, koja se nadovezuje na druge nepovoljne utjecaje, kao što su promijenjeni obrazac kišnih padavina, podizanje nivoa mora i gubitak biološke raznolikosti - navode iz ILO-a, prenosi Index. 

Najviše će biti pogođeni poljoprivredni radnici, osobito žene koje čine većinu od ukupno zaposlenih 940 miliona radnika u tom sektoru, upozoravaju u ILO-u. Prema njihovim procjenama, na radnike u poljoprivredi otpadat će oko 60 posto svih radnih sati, koji će do 2030. godine biti izgubljeni zbog toplinskog stresa.

U građevinskom sektoru, izgubit će se petina radnih sati, a najviše će biti pogođene najsiromašnije zemlje jugoistočne Azije i zapadne Afrike, dodaju iz ILO-a.

Iz Svjetske meteorološke organizacije upozorili su  prošle sedmice da bi ova godina mogla biti rekordna po visini temperatura, a time bi i razdoblje od 2015. do 2019. bilo najtoplije petogodišnje razdoblje u historiji.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da će toplotni stres povezan s klimatskim promjenama, vjerovatno od 2030. do 2050. godine prouzročiti dodatnih 38.000 smrtnih slučajeva godišnje u svijetu .

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.