ŽENEVA

Izbor predsjednika Evropskog parlamenta: Nijedan od četiri kandidata nije dobio natpolovičnu većinu

Broj važećih glasova iznosio 662

Ska Keler, Sira Rego, Jan Zahradil i David Sasoli. Avaz.ba

Avaz.ba

3.7.2019

Nijedan od četvero kandidata za predsjednika Evropskog parlamenta (EP) nije uspio ostvariti natpolovičnu većinu u prvom krugu glasanja te će se ići u drugi krug, objavio je predsjednik EP-a na odlasku Antonio Tajani.

Najviše glasova u prvom krugu dobio je italijanski socijaldemokrata David Sasoli (Sassoli) s 325 glasova, a slijedi zastupnik iz redova konzervativaca i reformista (ECR), Čeh Jan Zahradil, sa 162 glasa.

Treće mjesto ima zastupnica Zelenih Ska Keler (Keller) sa 133 glasa, a posljednja je Španjolka Sira Rego, kandidatkinja Ujedinjene evropske ljevice i Nordijske zelene ljevice (GUE/NGL).

U prvom krugu glasalo je 735 zastupnika. Broj važećih glasova iznosio je 662 te je za apsolutnu većinu i pobjedu trebalo osvojiti 332 glasa. Broj nevažećih glasova iznosio je 73.

Kandidate za funkciju predsjednika EP-a predlažu klubovi zastupnika ili grupa od 38 zastupnika (pet posto ukupnog broja zastupnika). Na tajnom glasanju kandidat za pobjedu treba osvojiti većinu glasova, a odabiru mogu prethoditi i do četiri kruga glasanja.

U prva tri kruga se glasa na način da kandidat mora osigurati apsolutnu većinu, 50 posto plus jedan glas.

Ako nakon tri kruga glasanja niti jedan kandidat ne dobije apsolutnu većinu izraženih glasova, u četvrtom krugu učestvuju samo dva zastupnika koja su ostvarila najveći broj glasova u trećem krugu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.