MIŠLJENJA

Zoran Zaev: NATO integracija Sjeverne Makedonije će imati pozitivan efekat u oblasti sigurnosti i prosperiteta cijelog regiona

Kao slijedeća zemlja članica alijanse posvećeni smo tome da budemo dostojanstven partner, istakao je između ostalog

Zoran Zaev. Arhiv

Agencije

3.7.2019

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev istakao je kako će učlanjenje njegove zemlje u NATO imati pozitivne efekte za cijeli region u oblasti sigurnosti i prosperiteta.

- Kao slijedeća zemlja članica alijanse posvećeni smo tome da budemo dostojanstven partner, a uz pomoć i podršku NATO odgovorno smo zakoračili i ka najnovijim i najsavremenijim sistemima - istakao je Zaev tokom današnje prezentacije "Digitalizacija sistema upravljanja u krizi".

Premijer Sjeverne Makedonije je izrazio nadu da će proces biti okončan do decembra 2019. godine na samitu NATO-a, kada će biti obilježeno 70 godina postojanja.

Smatra kako će učlanjenje Sjeverne Makedonije u NATO biti dobra poruka o politici otvorenih vrata za druge zemlje koje imaju slične aspiracije.

- NATO integracija će imati pozitivan efekat u oblasti sigurnosti i prosperiteta kako za našu zemlju, tako i za širi region. Početak ovog procesa već daje rezultate i na ekonomskom planu, sa više od 700 miliona dolara stranih investicija i uvjeren sam da istinske perspektive za Sjevernu Makedoniju i region tek dolaze - zaključio je Zaev.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.