MIŠLJENJA Premijer o aktuelnoj situaciji

Zoran Zaev: NATO integracija Sjeverne Makedonije će imati pozitivan efekat u oblasti sigurnosti i prosperiteta cijelog regiona

Kao slijedeća zemlja članica alijanse posvećeni smo tome da budemo dostojanstven partner, istakao je između ostalog

Agencije
03.07.2019 16:25

Zoran Zaev

Foto: Arhiv

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev istakao je kako će učlanjenje njegove zemlje u NATO imati pozitivne efekte za cijeli region u oblasti sigurnosti i prosperiteta.

- Kao slijedeća zemlja članica alijanse posvećeni smo tome da budemo dostojanstven partner, a uz pomoć i podršku NATO odgovorno smo zakoračili i ka najnovijim i najsavremenijim sistemima - istakao je Zaev tokom današnje prezentacije "Digitalizacija sistema upravljanja u krizi".

Premijer Sjeverne Makedonije je izrazio nadu da će proces biti okončan do decembra 2019. godine na samitu NATO-a, kada će biti obilježeno 70 godina postojanja.

Smatra kako će učlanjenje Sjeverne Makedonije u NATO biti dobra poruka o politici otvorenih vrata za druge zemlje koje imaju slične aspiracije.

- NATO integracija će imati pozitivan efekat u oblasti sigurnosti i prosperiteta kako za našu zemlju, tako i za širi region. Početak ovog procesa već daje rezultate i na ekonomskom planu, sa više od 700 miliona dolara stranih investicija i uvjeren sam da istinske perspektive za Sjevernu Makedoniju i region tek dolaze - zaključio je Zaev.

Komentari

NA VRH