GEOPOLITIKA

Putin: Očigledno je da se svijet transformira u multipolaran

On smatra da odgovor na ove prijetnje može biti efikasan ukoliko cjelokupna međunarodna zajednica postane svjesna tih prijetnji

Vladimir Putin. Arhiv

L.Đ./Avaz.ba

3.7.2019

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da nespremnost pojedinih zemalja da prihvate multipolaran svijet dovodi do sukoba.

- Očigledno je da se svijet transformira u multipolaran. Istovremeno, uporna nespremnost pojedinih zemalja da prihvate tu novu realnost dovodi do sukoba - rekao je Putin na plenarnom sastanku međunarodnog foruma o razvoju parlamentarizma.

Vladimir Putin je poručio da je hitno potrebno izgraditi povjerenje u savremenom svijetu.

- Njegova globalna agenda je složena i obimna. On se suočava sa velikim izazovima i stvarnim, a ne imaginarnim, prijetnjama - istakao je Putin.

On smatra da odgovor na ove prijetnje može biti efikasan ukoliko cjelokupna međunarodna zajednica postane svjesna tih prijetnji i ukoliko su zemlje spremne na pregovore i donošenje kolektivnih odluka. 

Putin je naglasio da postoji potreba za vođenjem razgovora o svjetskim pitanjima usredsređenim na koncepte suvereniteta i prava država na integritet njihovih puteva.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.