AKTUELNO Koriste plin u političke svrhe

Izvještaj Pentagona: Evo kako Rusija utječe na zemlje Balkana

Tri cilja globalne strategije ruskog predsjednika Vladimira Putina

Piše: N. Če. / Avaz.ba

Pentagon

Foto: Agencije


Rusija koristi medije, trgovinske odnose, strana direktna ulaganja, trgovinu u oblasti energetike, diplomatiju, vojno prisustvo, miješa se u političke procese i koristi zamrznute konflikte i na taj način predstavlja prijetnju Sjedinjenim Državama u Evropi, piše u izvještaju Pentagona (Ministarstva odbrane SAD), koji je objavio američki portal Politico.

U izvještaju se analiziraju tehnike "hibridnog ratovanja" koje, kako se navodi, Rusija primarno koristi kako bi širila svoj utjecaj u Evropi.

Kada je riječ o utjecaju Rusije na Balkanu, ukazano je na zavisnost država od uvoza ruskog plina.

U izvještaju je navedeno da trinaest istočnoevropskih zemalja uvozi 75 posto ili više prirodnog plina, od ukupne potrebne količine, te da mnoge od tih zemalja nemaju domaću proizvodnju prirodnog plina.

- Rusija koristi ovu zavisnost kao sredstvo da utječe na donošenje odluka država partnera i saveznika SAD ili kažnjavanja država kada odluke koje donose nisu u skladu sa ruskim interesima - piše u izvještaju.

U izvještaju Pentagona se također ističe da Moskva ima sposobnost da promovira društvene podjele na Zapadu i slabi civilno društvo.

Jedan od mogućih odgovora SAD na utjecaj Rusije je promoviranje političke i ekonomske liberalizacije. Izmeđuostalog, kako se navodi, SAD mora promovirati inkluziju, toleranciju i širok spektar ljudskih prava širom Evrope.

- Evropska unija bi se mogla ohrabriti da podstakne liberalizaciju tako što bi ponudila više specifičnih opcija za članstvo državama čiji, u ovom trenutku, izgledi za članstvo nisu realni - navodi se u izvještaju.

U izvještaju se ukazuje na tri cilja globalne strategije ruskog predsjednika Vladimira Putina. Da se povrati i osigura utjecaj Rusije na bivše države Sovjetskog Saveza, da se povrati status "velike sile" u svijetu i predstavi kao pouzdan akter, moćan regionalni igrač i uspješan posrednik u cilju sticanja ekonomskog, vojnog i političkog utjecaja na države širom svijeta.

Izvještaj upozorava i na partnerstvo Rusije i Kine koje dijele afinitet prema autoritarnoj stabilnosti i imaju usaglašene stavove o suprotstavljanju međunarodnim normama koje se tiču ljudskih prava, sajber prostora i svemira.

Portal Politico navodi da izvještaj ukazuje da podijeljene SAD ne uspijevaju da se suprotstave naporima Moskve da potkopa demokratiju.​

NA VRH

Komentari