AKTUELNO

Sjedinjene Američke Države i Kina dogovaraju nastavak razgovora

Da li će se naći rješenje. Ilustracija

Fena

4.7.2019

Najviši predstavnici Sjedinjenih Američkih Država i Kine dogovaraju nastavak razgovora sljedeće sedmice kako bi pokušali riješiti jednogodišnji trgovinski rat između dvije najveće svjetske ekonomije, saopćili su dužnosnici Trampove administracije. 

Informaciju je potvrdio ekonomski savjetnik Bijele kuće Leri Kudlov (Larry Kudlow), prenose agencije.

Službenik Ureda američkog trgovinskog predstavnika kasnije je izjavio da su strane u postupku zakazivanja telefonskog razgovora na visokom nivou s kineskim dužnosnicima za sljedeću sedmicu.

Glavni pregovarači na strani SAD-a su američki trgovinski predstavnik Robert Lajtizer (Lighthizer) i sekretar trezora Stiven Munčin (Steven Mnuchin), dok je glavni kineski pregovarač potpredsjednik Liu He.

Dvije strane već su telefonski razgovarale od prošlog vikenda kada su, na marginama summita G20 u Osaki, američki predsjednik Donald Tramp (Trump) i kineski predsjednik Ksi Džinping (Xi Jinping) pristali na ponovno pokretanje razgovora koji su zastali u maju.

Kudlov nije bio jasan u pogledu vremenskog roka za ponovno pokretanje razgovora licem u lice, rekavši da će početi "uskoro" i da će uslijediti najava.

- Ne znam tačno kada. Oni su na telefonu. Bit će na telefonu u sedmici što dolazi i zakazat će sastanke licem u lice - rekao je.

Razgovori SAD-a i Kine prekinuti su u maju nakon što su američki dužnosnici optužili Kinu da se povlači iz obaveza koje je ranije prihvatila u tekstu sporazuma koji su pregovarači gotovo dovršili.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.