SVIJET

Tramp i dalje bez novca, hoće li ispuniti glavno obećanje iz kampanje

Tramp: Bez milijarde za izgradnju zida. Agencije

Avaz.ba

4.7.2019

Apelacioni sud potvrdio je odluku o zamrzavanju novca kojim bi Pentagon izgradio zid na granici SAD s Meksikom.

To je izazvalo sumnju da predsjednik Donald Tramp (Trump) može ispuniti glavno obećanje iz prethodne predizborne kampanje prije predsjedničkih izbora 2020. godine.

Podijeljeno tročlano sudsko vijeće u San Francisku saglasilo se s presudom nižeg suda kojom je vlada spriječena da iskoristi novac ministarstva odbrane da bi izgradila prioritetne dijelove zida u Arizoni i Nju Meksiku.

Slučaj još može biti razmatran, ali zid ne može biti građen dok proces još traje.

Niži sud je u maju presudio da administracija Donalda Trampa mora prestati koristiti novac iz fonda ministarstva odbrane za izgradnju zida na američkoj južnoj granici s Meksikom.

Sud je ocijenio da američki Kongres nije dao "specifičnu" dozvolu administraciji da novac iskoristi za izgradnju graničnog zida. 

Odlukom suda Trampova administracija više neće moći koristiti milijardu dolara koja je izdvojena iz fonda ministarstva odbrane.

- Pozicija u kojoj Kongres odbije zahtjev izvršne vlasti, a ona nađe način da potroši novac bez odobrenja Kongresa, nije u skladu s osnovnim principima podjele vlasti koji datiraju još od najranijih dana naše republike - navedeno je u odluci suda. 

Odluka se odnosi na dva dijela zida - u Nju Meksiku dužine 74 kilometra i u Arizoni dužine osam kilometara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.