VATIKAN

Papa Franjo se opet načekao: Vladimir Putin kasnio više od 50 minuta na sastanak

Planiran je sastanak sa Serđom Matarelom, a nakon večere koja će biti priređena u njegovu čast ruski predsjednik će se vratiti u Moskvu

Vladimir Putin i papa Franjo. RT

L.Đ.

4.7.2019

Ruski predsjednik Vladimir Putin susreo se danas s papom Franjom, dan prije nego što katolički lideri iz Ukrajine trebaju doći u Vatikan kako bi razgovarali o krizi u svojoj zemlji i usred nagađanja da bi njegova posjeta mogla biti uvod u prvu posjetu Pape Rusiji.

Crna limuzina Vladimira Putina došla je u Vatikan s više od 50 minuta zakašnjenja. Podsjećamo, Putin je zakasnio 50 minuta i na svoj prvi sastanak s papom Franjom 2013., a više od sat na njihov drugi susret 2015. godine. 

Ukrajina, koja ostaje teško pitanje u odnosima između Vatikana i Rusije, trebalo bi da bude glavna tema razgovora u zvaničnoj Papskoj biblioteci u vatikanskoj Apostolskoj palači.

Kada su se posljednji put sastali 2015. godine, Papa je pozvao Putina da učini "iskren i veliki napor" za postizanje mira u Ukrajini i pomogne u okončanju sukoba između ukrajinskih vladinih snaga i proruskih pobunjenika na istoku.

Poslije susreta s Papom, Putin će se sastati s predsjednikom Italije Serđom Matarelom (Sergio Mattarella), a nakon večere koja će biti priređena u njegovu čast ruski predsjednik će se vratiti u Moskvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.