SVIJET

Tramp organizirao najskuplju proslavu Dana nezavisnosti u historiji SAD

Index.hr

5.7.2019

Proslava Dana nezavisnosti - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) hvalio je jučer u Vašingtonu američku vojsku i ohrabrivao mlade da se pridruže oružanim snagama u govoru na proslavi Dana nezavisnosti, za koju njegovi kritičari kažu da ju je pretvorio u politički skup. 

Sa stepenica ''Lincoln Memoriala'', gdje je Martin Luter King (Luther) 1963. održao svoj historijski govor "I Have a Dream", Tramp je poručio da "slave njihovu historiju, njihov narod, njihove heroje koji ponosno brane zastavu, hrabre muškarce i žene američke vojske".

- Budućnost američke slobode počiva na ramenima muškaraca i žena spremnim braniti je - istaknuo je u govoru koji su prekidali vojna glazba i preleti borbenih aviona.

Hiljade pristaša

Impozantni predsjednički avion Air Force One preletio je iznad središta Vašingtona označivši početak ceremonije koja je trajala nešto manje od sat.

Hiljade pristaša s kapama "Učinimo Ameriku ponovno velikom" skandirale su američkom predsjedniku i njegovoj supruzi kada su dolazili na proslavu, na kojoj su se okupili i Trampovi protivnici. Ulaz je za javnost bio slobodan, osim VIP sjedala za koje su dijeljene pozivnice.

- Naša nacija jača je danas nego je bila ikada prije - rekao je Tramp, koji se ovaj puta suzdržao od retorike koja bi unosila podjele, time se odmaknuvši od većine svojih govora.

Tenkovi na ulicama

Tramp je obećao jednu od najvećih proslava u američkoj historiji te je odbacio kritike oko troškova.

Uobičajenim paradama i vatrometu on je dodao i vojnu dimenziju, s tenkovima na ulicama i preletima vojnih zrakoplova.

- Ljudi dolaze izdaleka kako bi nam se danas i večeras pridružili na nečemu što bi mogla biti jedna od najvećih proslava u historiji naše zemlje - napisao je Tramp rano u četvrtak na Twitteru.

U jednom trenutku demonstranti su zapalili pred Bijelom kućom američku zastavu.

Jedna od najskupljih proslava

Demokrati kažu da je predsjednik proslavu pretvorio u predizborni skup te da su troškovi iznimno visoki.

Pentagon nije otkrio troškove proslave, za koju je, kako neki tvrde, Tramp dobio inspiraciju nakon posjete Francuskoj prije dvije godine, kada je bio prisutan na obilježavanju tamošnjeg nacionalnog praznika.

Tramp je ranije naglasio da će troškovi "biti vrlo mali u odnosu na vrijednost" proslave.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.