KRIMINAL

Koriste djecu za švercovanje narkotika

U ropstvu pronađeno 1.421 dijete

Zloupotreba maloljetnika u kriminalu. Agencije

Srna

5.7.2019

Djecu širom Velike Britanije, od kojih neka imaju samo sedam godina, iskorištavaju kriminalne bande i primoravaju ih da diluju narkotike, rezultati su najnovijeg istraživanja.

U istraživanju humanitarne organizacije "Dječije društvo" navodi se da više hiljada djece širom Britanije, uglavnom uzrasta između 15 i 17 godina, koriste bande da prenose narkotike iz gradova radi prodaje u ruralnim dijelovima.

Prema podacima policije i dječijih humanitarnih organizacija, kriminalci angažiraju malu djecu u školama, hraniteljskim porodicama i skloništima za beskućnike.

- Djecu iskorištavaju uz obećanja novca, narkotika, statusa i pažnje. Kontroliraju ih prijetnjama, nasiljem i seksualnim zlostavljanjem, zbog čega su istraumirana i žive u strahu - rekao je direktor "Dječijeg društva" Nik Rouzvir (Rouzwir).

Prema podacima vlasti, prošle godine je u Britaniji u ropstvu pronađeno 1.421 dijete, što je više nego dvostruko u odnosu na 2017. godinu.

Skoro dvije trećine slučajeva, njih 987, povezano je s radnim iskorištavanjem i vjeruje se da je u pitanju trgovina narkoticima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.